Dua etmenin adabı
1- Abdest alıp, diz üstüne, kıbleye karşı oturup, elleri göğüs hizasında ileri uzatıp, avuçları semaya karşı açıp, Peygamberlere ve Evliyaya tevessül ederek, Onların hatırları ve hurmetleri için istemeli, sonunda Amîn demelidir. Herşeyden önce, af ve mağfiret ve afiyet için dua etmelidir. Bunların hepsini ihtiva eden çok kıymetli dua, Allahümme rabbena ati-na fiddünya haseneten ve fil-ahıreti haseneten ve kı-na azabennardır.
Kendisi, hanımı ve evladı için zararlı dua yapmamalı. Hacetlere, dileklere kavuşmak için, iki rekat namaz kılıp, sevabını din büyüklerinin ruhlarına göndermeli, silsile-i aliyye denilen büyük alimlerin ruhlarına hediye etmeli, bunların hürmeti için diyerek dua etmelidir!
2- Önce günahlara tevbe etmeli, istigfar okumalı, sadaka vermeli, hamd ve salevat okumalı, duayı üçten fazla söylemeli! İbni Mesud hazretleri, Resülullah dua ettiği zaman üç defa tekrarlardı. buyurmuştur. Kabul olmadı diyerek ümit kesmemeli, kabul olana kadar uzun zaman tekrar etmelidir!
3- Duaya, euzü besmele, Allahü tealaya hamdü sena ve Resülüne salatü selam ile başlamalıdır! Peygamber efendimiz, duaya başlarken, Sübhane Rabbiyel aliyyil alel vehhab derdi. Allahü teala, salevat-ı şerifeyi kabul eder. Duanın sonunu da Allahü tealaya hamdü sena ve Resülüne salatü selam ile bitirmelidir. Duanın başı ve sonu kabul olunca ortasının kabul olmaması düşünülmez. Hadis-i şerifte, Dua ederken önce Allahü tealaya hamd et, sonra bana salevat getir, sonra dua et! buyuruldu.
4- Duayı yalnız namazlardan sonra ve belli zamanlarda yapmamalı. Her fırsatta dua etmelidir! Bilhassa şerefli vakitleri ve şerefli halleri kaçırmamalıdır!
5 -Huzuru kalb ile dua etmeli. Dua ederken Allahü tealaya sığınmalı yalnız ona güvenmelidir.
6- Yalvararak korku ve ümit ile dua etmelidir. Allahü teala Kuran-ı kerimde, Rabbinize gönülden ve gizlice yalvarın. Doğrusu O aşırı gidenleri sevmez. Allaha korkarak ve umutla yalvarın. Doğrusu Allahın rahmeti iyilik edenlere yakındır buyurdu. (Araf 55-56)
Onlar , hayır işlerinde koşuşurlar, umarak ve korkarak bize yalvarırlardı. (Enbiya 90) buyurulmaktadır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: Gafil olan kalb ile yapılan dua makbül değildir.
Dua, uyanık kalb ile ve sessiz yapılmalıdır. Duayı belli şeyleri ezberleyip, şiir okur gibi dua etmek , uygun değildir, mekrühdur.
Kalbim gafil diyerek, duayı terk de etmemelidir. Kalbine geleni dua etmek, ezberlediği duayı okumakdan efdaldir. Yalnız, namazda okunacak duaları ezberlemelidir. Vaız, imam, cemaate öğretmek için, mesnün olan duaları, sesle okur. Cemaat de, sessiz tekrar eder. Cemaat öğrenince, imam da sessiz okumalıdır. Sesle okuması bidat olur.
Beddua etmemelidir.
Uhud gazasında Resülullahın mübarek yüzü yaralanıp, mübarek dişi kırılınca, Eshab-ı kiram çok üzüldüler: - Dua et, Allahü teala, cezalarını versin, dediler.
Peygamber efendimiz: - La'net etmek için gönderilmedim. Hayır dua etmek için, her mahluka merhamet etmek için gönderildim, buyurdu. Sonra da şöyle dua etti:
- Ya Rabbi! Bunlara hidayet ver. Tanımıyorlar, bilmiyorlar, buyurdu.
Kimseye beddua etmemelidir. Hele kişi kendisine, ailesine ve çocuklarına hiç beddua etmemelidir. Olur ki, duaların icabet, kabül olma zamanına rastlar da, bedduası kabül olur. O zaman pişman olur ama pişmanlık fayda vermez. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
Kendinize, evladınıza, kötü dua etmeyiniz. Allahın kaderine razı olunuz. Ni'metlerini artırması için dua ediniz.
Ananın, babanın çocuğuna olan ve mazlümun, zalime olan bedduaları, red olunmaz.
Peygamber efendimiz, "Babanın çocuğuna duası, peygamberin ümmetine duası gibidir" buyurdu. Yani babanın çocuğuna duası, peygamberin ümmetine duası gibi kabül olunur. Aynı şekilde anne de, çocuğuna hayır ile dua etmelidir. Resülullah efendimiz, "Annenin duası, daha çabuk kabül olunur" buyurdu. Ya Resülallah, acaba neden dediler. "Çünkü ana, babadan daha merhametlidir. Merhametlinin duası sakıt olmaz" buyurdu.
Adamın biri, Abdullah bin Mübarek'e gelip, çocuklarından birini şikayet etti. Abdullah bin Mübarek, çocuğuna beddua ettin mi buyurdu. Evet dedi. Onu sen bozdun, o beğenmediğin hale sen düşürdün, buyurdu.
- Ebced ve Cifir İlmi
- Gayb Alemi ve Geleceği Bilmek
- Muhyiddin İbnü’l-Arabi Hazretleri’nin Osmanlı Devleti hakkında Öngörüleri
- Kur’an-ı Kerim’de, Hadis-i Şerif’lerde ve Velilerin Keşiflerinde Türkler’le İlgili Büyük Müjdeler
- Müştak Baba Öngörüleri
- Osmanlıda Müneccimlik Müessesi
- İmam-ı Ahmed Rabbani Hayatı ve İstanbul İçin Kehanetleri
- Cinlerin Görünmesi ve Cinlerle Temas
- Cin Musallatına Maruz Kalanlar
- Cin ve Cinler Alemi
- Cinler İnsanlarla Evlenebilirmi?, Cinlerde Cinsel Hayat
- Cin Kabileleri
- Cin Şeytan İblis Arasındaki Fark ve Kuranı Kerimdeki Açıklamaları
- Kuranı Kerimde Cinler
- Kuran-ı Kerim'de Cinlerle İlgili Ayetler
- Kuran-ı Kerim'de Cin Suresi ve Açıklaması
- Atatürk ve 19 Rakamının Sırrı
- Titanik'in Sırrı
- Mısır Piramitlerinin Sırrı ve Kuranı Kerim'de Firavun ile İlgili Ayetler
- Batıl inanç nedir? En çok bilinen batıl inançlar nelerdir?
- Türkiye'de Yaşanan Gizemli Olaylar 1
- Türkiye'de Yaşanan Gizemli Olaylar 2
- Kün Fe Yekün (Ol Der ve Olur) Ayetinin Hikmeti
- Anadoluda'ki Gizemli Yerler 1
- Astral Seyahat
- Kabedeki İnanılmaz Sır
- Titanik batmadan 14 yıl önce kitabı yazılmıştır.!
- Altın Oran ve Kabe Mucizesi
- Zemzem Suyu ve Faydaları
- Hurafeler, Bidatler ve Batıl İnançlardan Örnekler
- Kuran-ı Kerim'de Geçen Cenab-i Allah'ın İsimleri
- Esma-ül Hüsna ve Kuran-Kerim'de Geçiş Şekli
- Esmaül Hüsna Tesbih Adetleri
- Esmaül Hüsna Arapça Türkçe Yazılışı ve Kısa Açıklaması
- Ya Vedud Esması ve Faziletleri
- Er Rezzak isminin manası nedir, Zikrinin faziletleri nelerdir?
- Esma-ül Hüsna Fazileti Zikir Adetleri ve Duaları
- El Basir (c.c.) İsmi Zikri Fazileti Ve Faydaları
- Esma-ül Hüsna ve Kısa Açıklamaları
- Esma-ül Hüsna Ebced Değerleri
- Allah (c.c) ‘ın 99 ismi (Esma-ül Hüsna) Sır ve Faziletleri Zikir Sayıları
Seçme Hadisler ve Sözler
Tapımızda (yolumuzda) riyazat yok; burada hep lütuf var,bağış var. Hep sevgi, hep gönül alış, hep aşk, hep huzur var burada. Mevlana
Her Anımız Bir Dua
"Allah'ım, hatamı ve cahilliğimi, işimde aşırılığımı ve benden iyi bildiğin şeylerimi bağışla. Allah'ım, ciddimi ve şakamı bağışla, hataen ve kasten yaptıklarımı bağışla. Bütün bunlar bende vardır. Allah'ım, yapıp ileriye gönderdiğim ve yapmayıp geriye bıraktığım; açıkladığım ve gizlediğim şeylerimi ve benden daha iyi bildiğin şeylerimi bağışla. İleriye süren ve geriye bırakan Sensin. Sen her şeye kadirsin." Hz. Muhammed (S.A.V.)